Een pleidooi voor religie als een menselijke zoektocht, een cultureel ethos, wars van zelfgenoegzame waarheidsclaims.
Ik zit niet te wachten op zelfverzekerde gelovigen, die ferm hun geloofsovertuigingen poneren en maatschappelijke erkenning vragen voor het daaraan gelieerd gedrag. En die je vervolgens aankijken met een blik van: "waag het niet om er iets van te zeggen want 'vrijheid van godsdienst', respect!"
Verschenen in
vrije tribune
Knack &
Carte blanche
LeVif : "Monseigneur De Kesel a
rejoint les rangs des chrétiens à ce point impressionnés par l'islam qu'ils
s'en inspirent"
texte en français ci-dessous
Sinds de islam haar plaats opeist in de seculiere samenleving – en die is haar gegund en mag ze claimen op grond van onze onvolprezen grondwet, no need for change – hoor ik steeds vaker christenen dingen zeggen als: ’t is toch eigenlijk wel knap hoe die moslims voor hun geloof uitkomen!’ (subtekst: dat zouden wij ook meer moeten doen). Ook zie ik steeds vaker allianties ontstaan tussen behoudsgezinden uit diverse confessies rond ethische onderwerpen als homohuwelijk, abortus, euthanasie, gender-issues, en - niet te vergeten - rond ritueel slachten en de vrouwelijke hoofddoekdracht (alliantie jodendom-islam). Ook Mgr. De Kesel heeft zich in het recente interview in het rijtje gevoegd van christenen die zo onder de indruk van de islam zijn dat ze zich gaan spiegelen aan de islam. Hij zegt bijv:
De allergrootste uitdaging voor onze kerk is om haar juiste plaats te vinden in deze seculiere samenleving. De westerse samenleving was nooit eerder zo seculier, maar religie was ook nooit zo sterk aanwezig als nu. Mede dankzij de islam, want die heeft godsdienst weer helemaal op de kaart gezet.
En over de kerk van de toekomst:
Het zal wel een kleinere kerk zijn, maar - en dat is veel belangrijker - het zal een meer belijdende kerk zijn, een zelfzekere kerk. Nu schamen vele mensen zich voor hun geloof. Als je iemand vraagt of hij een christen is, antwoordt hij aarzelend: 'Ja, maar...' Men belijdt zijn godsdienst met een zekere reserve. In de toekomst zal men meer zelfverzekerd christen zijn, maar zonder arrogant te worden.
Ik zou dit graag willen tegenspreken. Ik vind dit geen vooruitgang, maar regressie. Ik zit niet te wachten op zelfverzekerde gelovigen, die ferm hun geloofsovertuigingen poneren en maatschappelijke erkenning vragen voor het daaraan gelieerd gedrag. En die je vervolgens aankijken met een blik van: "waag het niet om er iets van te zeggen want 'vrijheid van godsdienst', respect!"
Ik vond het eigenlijk wel aangenaam dat in de 20ste eeuw de kerk geëvolueerd was in die zin dat we op dat punt wat voorzichtiger waren geworden met onze claims. Ik zelf was godsdienst en geloof beginnen te begrijpen èn opnieuw waarderen als een bijzonder complexe menselijke poging om het bestaan richting en zin te geven. Dat doe je door in dialoog te treden met oude verhalen (op een historisch-kritische en creatieve manier). Ik ervoer hoe belangrijk symbolen, rituelen, en muziek zijn als het erom gaat om je leven te structureren, zin en perspectief te geven. Het dogma moest inbinden en er kwam ruimte voor een ethos. De cultus was ingebed in een brede cultuur – en dus even onzeker en experimenteel als die cultuur – en het religieuze aspect van de identiteit stond open voor verandering, bevraging. Gelovigen in deze stijl hebben de waarheid niet in pacht, God niet in hun broekzak, en zijn nog steeds op zoek naar de zin van hun leven. Ze zijn nieuwsgierig, leergierig, op dialoog gericht. Spannend!
Anders gezegd: Een hermeneutische benadering zowel van de bijbelse teksten (zij werden in hun context geplaatst) als van de hedendaagse mens (de menswetenschappen werden serieus genomen) begon de regel te worden. Dit kwam in de plaats van een rechtlijnige a-historische lezing van de oude teksten met dito gedragsregels. In deze richting verdergaan, godsdienst verder exploreren als een diep-menselijke zaak, dat leek me een kerk met toekomst.
Wat Monseigneur De Kesel hekelt, de ‘aarzeling’ om zich ongegeneerd als christen te outen en de ‘gereserveerdheid’ van de geloofsbelijdenis hangt met deze ontwikkeling samen en vind ik dus geen tekort maar juist een kwaliteit van de huidige christenheid. Geef mij maar aarzelende, zoekende christenen (en moslims en..) Veel liever dan ‘zelfverzekerde christenen’, die samen met ‘zelfverzekerde moslims’ en weet ik nog welke andere zelfverzekerde levensbeschouwelijke groepen meer, hun belangen gaan opeisen in de samenleving.
Het lijkt me voor de samenleving zelf ook geen vooruitgang.
Dick Wursten, 26 mei 2016
"Motto: Als 't over godsdienst gaat: liever aarzelend op weg dan halsoverkop de afgrond in."
Carte blanche
L'hésitation à se déclarer chrétien ouvertement
et sans se gêner n'est pas une défaillance, mais une qualité", répond Dick
Wursten de l'Église protestante unie de Belgique aux propos de l'archevêque
Jozef De Kesel parus la semaine dernière dans Knack et publiés
en partie sur LeVif.be.
Depuis que l'islam
revendique sa position dans la société laïque - il en a le droit et peut
l'exiger en vertu de notre Constitution incomparable - no need for change -
j'entends de plus en plus de chrétiens dire des choses comme : "C'est beau
quand même, le courage qu'ont les musulmans d'exprimer leur foi !"
(sous-entendu : nous devrions faire de même). Je vois également la création
de toutes sortes d'alliances entre des conservateurs issus de confessions
diverses autour de sujets éthiques tels que le mariage gay, l'avortement,
l'euthanasie, les questions de genre -sans oublier -l'abattage rituel et le
port du voile (l'alliance judaïsme - islam).
Monseigneur De Kesel a rejoint les rangs des chrétiens à ce point impressionnés par l'islam qu'ils s'en inspirent. Il déclare par exemple : "Le plus grand défi de notre Église, c'est de trouver sa place dans cette société laïque. La société occidentale n'a jamais été aussi laïque, mais en même temps la religion n'a jamais été aussi présente que maintenant. En partie grâce à l'islam, car celui-ci a favorisé le retour de la religion".
Et
au sujet de l'Église du futur:
"Ce sera une Église plus petite, mais - et c'est
beaucoup plus important - ce sera une Église plus pratiquante, une Église
sûre d'elle. Aujourd'hui, beaucoup de gens ont honte de leur foi. Quand on
demande à quelqu'un s'il est chrétien, il répond en hésitant : 'Oui,
mais...' On pratique sa religion avec une certaine réserve. À l'avenir, les
chrétiens seront plus sûrs d'eux, mais sans devenir arrogants".
En tant que protestant, c'est-à-dire en ne parlant que pour moi, même si je fais partie de la tradition chrétienne, j'aimerais me distancier de ces propos. Je ne trouve pas que ce soit un progrès, mais une régression. Je ne souhaite pas de croyants sûrs d'eux, qui affirment leurs convictions religieuses et demandent à la société une reconnaissance de leur comportement. Et qui ensuite vous regardent de travers si vous faites une remarque, sous prétexte de "liberté de culte" et de "respect".
J'étais content que l'Église ait évolué au 20e siècle, et que nous soyons devenus plus modestes dans nos exigences. C'est en comprenant la religion et la foi comme une tentative humaine particulièrement complexe de donner un sens à l'existence que j'ai recommencé à l'apprécier.
On cherche un sens à l'existence en entamant un dialogue à la fois historique, critique et créatif avec les histoires anciennes. Au culte, j'ai vu à quel point les symboles, les rituels et la musique sont importants quand il s'agit de structurer sa vie, de lui donner un sens et une perspective. Le dogme a dû faire de la place à l'éthos. Le culte était enchâssé dans une culture large - donc aussi incertaine et expérimentale que cette culture - et l'aspect religieux de l'identité était ouvert au changement et à l'interrogation. Ces croyants-là ne détiennent pas le monopole de la vérité, ils n'ont pas Dieu en poche et ils sont toujours à la recherche d'un sens de leur vie. Ils sont avides d'apprendre et centrés sur le dialogue.
Hésiter et chercher
Autrement dit: une approche herméneutique des textes bibliques (mise en
contexte) et de l'homme contemporain (les sciences humaines ont été prises
au sérieux) a remplacé une lecture anti-historique d'anciens textes et leurs
règles de comportement.
Ce que dénonce Monseigneur De Kesel, l'"hésitation" de s'afficher sans honte comme chrétien et la "réserve" de la confession, est liée à ce développement. Je ne trouve donc pas que ce soit une défaillance, mais une qualité de la chrétienté actuelle. Je préfère mille fois les chrétiens (et les musulmans, etc.) hésitants et qui se cherchent aux "chrétiens sûrs d'eux" et je ne sais pas quels autres groupes religieux qui revendiquent leurs intérêts dans la société. Il me semble que pour la société non plus, ce n'est pas un progrès.
Dick Wursten est pasteur à l'Église protestante
unie de Belgique. Il est théologien et historien à Anvers et inspecteur et
conseiller pédagogique pour l'enseignement protestant évangélique.