Christuskirche

   
   

Home
Up
stadspark 1866/2010
Foto's uit het archief
Foto album - personen
Familienbuch
Prominente leden
Das Glasfensterspiel
de Christuskirche
Christuskirche - kort

Bexstraat - vh. Protestantse Kerkstraat

Aan de Bexstraat te Antwerpen (nabij het Stadspark) stonden tot 1978 twee protestantse kerken, een hele grote (de Christuskirche) en een kleinere (Vlaamse Evangelische Kerk). Zie plannetje hieronder: het groenomlijnde is de huidige kleine kerk, het rood-omlijnde is de plaats waar de grote Duitse kerk ooit stond.

Op de foto hiernaast staan ze nog naast elkaar (streetview van de Bexstraat vanaf het Stadspark, vermoedelijk ergens in de jaren 1920-1930. De hoge toren is die van de Christuskirche; een plattegrond van het gebouw vindt u in het artikel over de Christuskirche, bouwtekeningen in de fotogalerij. De beide huizen horen bij de kerk, die in de lengterichting langs de bexstraat is gebouwd, eigenlijk dus achter de huizen (resp. pastorie & diakonessen- of kosterswoning).

 

Op deze site: informatie over de gemeenschap (mensen) en het gebouw (een uitgebreid artikel en een beknopte samenvatting). Voor de oudere Antwerpenaren: radio 't Kerkske' zond uit vanuit de toren van deze kerk.Na de afbraak is op die plaats een aantal appartementsgebouwen opgetrokken. Nu kunt u dus enkel de kleinste van de twee nog zien staan (op de hoek Florisstraat - Bexstraat; zie de foto hieronder). De Christuskirche domineerde dus de Bexstraat. De naam is niet toevallig Duits, want het was het gebouw van de Tweede Duitsche gemeente van Antwerpen (1876-1918), opgetrokken in 1892-3, tegelijk met de Vlaamse kerk ernaast. Beider architect was Joseph Hertogs, een toen nog piepjonge Antwerpse architect, die met deze gebouwen zijn carrière mocht beginnen (jaja!). Hij heeft enkele zeer bekende gebouwen op zijn naam staan: synagoge Bouwmeesterstraat, Hansahuis, de 'Inno', Smidt-van Gelder, museum Mayer-van den Bergh èn dus deze twee protestantse kerken.

Klik hier voor een plattegrond van omgeving stadspark 1866 en 2010
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(streetview van de Bexstraat ca. 1950;
de hoge toren is van de Christuskirche;
deze foto is genomen ongeveer vanaf de plaats
van het googlemaps-ballonnetje (
links),
maar dan 60 jaar geleden

 

 

   
  Home Up Vlaamsche kerk Albert Schweitzer